“Nerobíme kompromisy v kvalite” – Vila v Záhorských sadoch

Najnovším spoločným počinom z dielne platformy Staviame z dreva je realizácia vily v Záhorských sadoch. 

Je zjavné, že spojenie dvoch elementov – architektonického a stavbárskeho – s ich dlhoročnými skúsenosťami, jedinečným rukopisom a u nás s nie úplne tradičným prístupom k realizácii musí vyústiť do veľkolepých projektov. Skvelým príkladom dokončeného výnimočného projektu z dreva je rodinný dom situovaný v Záhorských sadoch neďaleko Záhorskej Bystrice. Autor celého projektu je Ing. arch. Pavol Pokorný | POKORNY ARCHITEKTI, ktorý spolupracoval s Mgr. art. Bjørnom Kierulfom z ateliéru Createrra. Bjørn je Nór žijúci dlhé roky na Slovensku a je špecialistom na pasívne domy. Má za sebou viac ako 80 úspešných realizácií pasívnych projektov, z ktorých mnohé sú postavené s extenzívnym použitím obnoviteľných materiálov. Ako sám hovorí: “Nerobíme kompromisy v kvalite.” Ďalšími spolupracovníkmi boli Ing. arch. Tomáš Ružiak a Ing. arch. Patrícia Botková. Hlavným dodávateľom bola spoločnosť Kontrakting.

Zadanie, ktoré sa dostalo k tímu architektov v lete 2015 bolo pomerne jasne zadefinované. Manželský pár tesne pred dôchodkovým vekom po rokoch strávených v prenajatých rezidenciách v zahraničí presne vedel, čo by mal ich budúci spoločný dom spĺňať. Mali k dispozícii krásny pozemok s výhľadom na lesy a výmerou 1500 m2. Základom pre pohodlné a bezbariérové bývanie je veľká garáž, dostatok skladovacích priestorov a stavebne oddelená kuchyňa. Centrom obytného priestoru je obývačka s audio/video zónou. Na hlavný obytný priestor plynule nadväzuje spoločná pracovňa a v pokojnejšej časti domu sa nachádza spálňa s veľkým šatníkom a hygienickým zázemím. Krásny južný výhľad chceli manželia zakomponovať do dizajnu domu tak, aby si ho mohli užívať po celý rok, ale zároveň aby ich chránil pred ostrým južným slnkom. Aj z tohto dôvodu sa rozhodli na rozhraní dom/záhrada vybudovať biojazierko s nechemicky upravenou vodou s možnosťou kúpania. Územie, na ktorom dom stojí, je striktne regulované, a tak finálna rozloha zastavanej plochy je 310 m2 s dvomi nadzemnými podlažiami.

Vyššie uvedené zadanie na budúci dom malo podobu súťaže, ku ktorej sa ateliér POKORNY ARCHITEKTI postavil veľmi originálnym spôsobom. Namiesto štandardnej architektonickej štúdie (situácia, pôdorysy, pohľady, rezy, vizualizácie) pripravili videoblog, v ktorom sa venovali rôznym analýzam a stratégiám, ako je možné s daným pozemkom v priestore narábať a ako môže tá-ktorá realizácia vo finále vyzerať.

Žiadny definitívny návrh, zopár skíc, referencií, veľa rozprávania a úvah. Videoblog zafungoval a architektonické štúdio v súťaži uspelo. Klienti ho pochopili ako férové pozvanie k spolupráci a kľúčové pre nich bolo, že boli rovnocenným partnerom v diskusii o budúcej podobe domu. Koncept „otvorený dialóg s minimom finálnych výkresov“ určite nie je použiteľný univerzálne, ale v tomto prípade bol kľúčom k víťazstvu v súťaži a predznamenal charakter celej spolupráce, od začiatku projektovania až po výslednú realizáciu stavby.

Samotný architektonický návrh je veľmi jednoduchý – všetko dôležité, čo sa deje v dome má kontakt s južným exteriérom a záhradou. Centrum domu tvorí obytná časť so 6 metrovou výškou a samostatná kuchyňa. Toto jadro je obklolesené na východe spálňou a pracovňou, na západe hgarážou a na severe technologickým zázemím domu. Na poschodí nájdeme dve hosťovské izby s hygienickým zázemím. Hoci vila nie je úplne pasívnym domov, benefity energeticky úsporného staviteľstva sa snažil Pavol Pokorný preniesť aj sem. Južná fasáda domu je po celej dĺžke zapustená pod 3 metre široké prestrešie, čo poskytuje plnohodnotný krytý priestor medzi interiérom a záhradou. Pri vstupe zo záhrady do interéru sa človek ocitne v kuchyni, ktorá má sklenenú strechu a krásne osvetľuje celý priestor. Roletové pritienenie a vetrací systém sú samozrejmosťou.

Rozhodujúcim prvkom tvoriacim základný pocit v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Konštrukčný systém Lignotrend s integrovaným akustickým stropom a prirodzené svetlo vytvárajú v dome vynikajúcu akustiku a nenapodobiteľnú atmosféru.  Záhrade dominuje biojazierko s možnosťou kúpania, ktoré taktiež ochladzuje vonkajšie prostredie. Zdrojom tepla a chladu sú dva geotermálne vrty. V dome sa taktiež nachádza aj podlahové kúrenie a stenové chladenie.

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk

Share on facebook
Zdieľať na Facebooku